{Fish Biryani}
( material)
1. Fish (without thorn) = 1kg.
2. Oil = 2 cups.
3. grated onion = 2
4. Ginger grated = 2 inches.
5. Grated garlic = 10.
6. Cumin = 1 teaspoon.
7. Garam Masala small spoon.
8. Meat masala = 1 tsp.
9. Coriander powder = 2 tsp.
10. Red chilli powder = 1 tsp.
11. Turmeric powder half teaspoon.
12. Salt as per taste.
13. Curd = 1 cup.
14. Green Coriander chopped = 2 tsp.
15. Green chillies (chopped) = 2.
16. Hot milk (saffron mixed) = 1 cup.
● (Ingredients for making rice)
1. Rice = 2 cups.
2. Oil = 2 cups.
3. Clove = 4.
4. Curry leaves = 8
5. Cardamom = 4
6. Salt = 1 tsp.
7. Water = 3 cups.
● (method)
Heat oil in a pan and add cumin seeds. Now add grated onion, ginger and garlic in the oil. Stir the mixture and cook until the mixture separates from the oil. Now mix garam masala, meat masala, coriander powder, chilli powder, turmeric powder, salt, yogurt and cook for 2 minutes. Now add chopped coriander and green chili to the mixture. Now wrap the fish pieces in this prepared spice and keep aside for 30 minutes. Put a ladle of oil in the pan and fry the pieces of fish with spices wrapped in it. And then take it out and keep it aside.
(Method of making rice)
Heat the oil and add clove and cardamom to it. After a while add rice, water and salt and stir and let it cook. Cook the rice for about 10 minutes. Put the previously prepared fish in a microwave vessel and cover it with rice, fish layer. Put milk mixed with saffron on it. Now keep this pot in the microwave or oven for 15 minutes. Or heat the tava and put this pot on the pan and cook it for 15 minutes. Now the fish biryani is ready.
Serve hot to everyone.
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(सामग्री)
1. मछली (काँटे रहित) = 1kg ।
2. तेल =2 कप।
3. प्याज कसा हुआ= 2
4. अदरक कसा हुआ= 2 इंच।
5. लहसुन कसा हुआ = 10 ।
6. जीरा =1 चम्मच ।
7. गरम मसाला छोटा चम्मच।
8. मीट मसाला =1 चम्मच ।
9. धनियां पाउडर= 2 चम्मच।
10. लाल मिर्ची पाउडर =1 चम्मच।
11. हल्दी पाउडर आधा चम्मच।
12. नमक स्वादानुसार।
13. दही= 1कप ।
14. हरी धनिया कटा हुआ= 2 चम्मच।
15. हरी मिर्च (कटी हुई) =2 ।
16. गर्म दूध ( केसर मिश्रित )= 1 कप।
●(चावल बनाने के लिए सामग्री)
1. चावल= 2 कप।
2. तेल= 2 कप ।
3. लवंग = 4 ।
4. कढ़ी पत्ता = 8
5. इलायची = 4
6. नमक = 1 चम्मच।
7. पानी = 3 कप ।
●( विधि )
कढ़ाई में तेल गरम करें और जीरा डाल दें। अब तेल में कसा हुआ प्याज, अदरक और लहसुन डालें। मिश्रण को हिलाते रहें और तब तक पकाएं जब तक कि मिश्रण तेल से अलग ना हो जाए। अब गरम मसाला, मीट मसाला, धनिया पाउडर, मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, नमक, दही मिलाकर 2 मिनट तक पकाएं। अब कटा हुआ हरा धनिया और हरी मिर्च मिश्रण में मिला दें। अब इसी तैयार मसाले में मछली के टुकड़ों को लपेटकर 30 मिनट के लिए अलग रख दें। कढ़ाई में एक करछी तेल डालकर उसमें मसाला लिपटी हुई मछली के टुकड़े तल लें। और फिर उसे बाहर निकाल कर अलग रख लें।
(चावल बनाने की विधि)
तेल गर्म करें और उसमें लवंग और इलायची डालें। कुछ देर बाद चावल, पानी और नमक डालकर हिलाएं और पकने दें। लगभग 10 मिनट तक चावल पकाएं। एक माइक्रोवेव के बर्तन में पहले तैयार की हुई मछली डालें और उसके ऊपर चावल, मछली की परत को ढकते हुए डालें। इसके ऊपर केसर मिला हुआ दुध डाल दें। अब इस बर्तन को माइक्रोवेव या ओवन में 15 मिनट के लिए रख दें। या फिर तवा गर्म करें इस बर्तन को तवे पर रखकर 15 मिनट तक पकाएं। अब मछली बिरयानी बनकर तैयार हो चुका हैं
अब सभी को गरमा गर्म परोसें।
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