Hyderabadi veg dum biryani

 

How to make biryani? 

(material)

1. Basmati rice = 11/2 cups.

2. Saffron 3 pinch.

3. According to oil requirement.

4. 1/2 cup milk.

5. Onion 11/2 cup (thinly sliced ​​long.)

6. Cashew 3 teaspoons (grated).

7. Badam 4 tsp.

8. Ghee 1/2 cup.

9.  Risin-Grape 4 tsp.

10. Black Cardamom 4.

11. Bay leaves 4.

12. Clove 6.

13. Onion 3/4 cup (chopped).

14. Mint paste 1/2 cup.

15. Ginger garlic paste 4 tsp.

16. Biryani Masala Powder 3 tsp.

17. Coriander leaf paste 1/4 cup.

18. Salt as per taste.

19. Potatoes sliced ​​3/4 cup.

20. Cauliflower chopped 1/4 cup.

21. Seeds chopped 1/4 cup.

22. Carrots sliced ​​3/4 cup.

23. Curd 1/3 cup.

24. Crim 3 tsp.

25. Coriander leaves chopped. 4 teaspoons.

 

● (Method of preparation) ●

1. Wash the rice and cook the rice 70%.

2. Now add saffron in 11/2 tbsp lightly heated milk. Now mix this milk in cooked rice and after that divide the rice into two parts and keep it aside.

3. Put oil in a pan and heat it. Now add thin long chopped onions and fry them.

4. Now put ghee in a non stick pan and heat it. Now add cashew nuts, cashew nuts and roast them. Now add cardamom, Clove, bay leaves and fry in the same pan. Now add finely chopped onion and ginger garlic paste and fry it. Now add peppermint paste, coriander leaf paste, biryani masala, salt, potatoes, carrots, seeds, cauliflower and mix. Cook by adding the remaining milk to the cream. After cooking the vegetable, turn off the gas. Now let the vegetable cool down. Beat the curd well. Now add curd to the vegetable mixture and mix well. Now divide this mixture into two parts and keep it aside.


5. Now take a big and heavy bottom pot. Now add ghee or oil to it, now put a little roasted onion and put a layer of cooked vegetable on it. Now put a portion of cooked rice over it, after that add onion, vegetable, rice again. Add remaining onion, cashew, almond, Risin-Grape , green coriander in the last, cover it with the dough and fry for 30 minutes. Now the vegetable biryani is ready.

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(सामग्री)

1. बासमती चावल = 11/2 कप ।

2. केसर 3 पिंच ।

3. तेल आवस्यकता अनुसार ।

4. दूध 1/2 कप ।

5. प्याज 11/2  कप ( पतला लम्बे कटे हुए।) ।

6. काजू 3 चम्मच ( घिसा हुआ) ।

7. बदाम 4 चम्मच ।

8. घी 1/2 कप ।

9. किसमिस 4 चम्मच ।

10. काली इलायची 4 ।

11. तेजपत्ता 4 ।

12. लवंग 6 ।

13. प्याज 3/4 कप (बरीक कटा हुआ) ।

14. पोदीना पेस्ट 1/2 कप ।

15. अदरक लहसुन का पेस्ट 4 चम्मच ।

16. बिरयानी मसाला पाउडर 3 चम्मच।

17. धनियां पत्ता पेस्ट 1/4 कप ।

18. नमक स्वादानुसार ।

19. आलू 3/4 कप कटा हुआ ।

20. फूलगोभी 1/4 कप कटा हुआ ।

21. बीजं 1/4 कप कटा हुआ ।

22. गाजर 3/4 कप कटा हुआ ।

23. दही 1/3 कप ।

24. क्रिम 3 चम्मच ।

25. धनियां पत्ता कटा हुआ। 4 चम्मच ।

●(बनाने की विधि)●

1.  चावल को धोकर चावल को 70% पका लीजिए।

2. अब 11/2  टेबल स्पून हल्का गर्म दूध में केसर डालकर मिलाएं। अब इस दूध को पका हुआ चावल में डालकर मिलाए उसके बाद चावल को दो भागों में बांट कर अलग रख लीजिए।

3. कढ़ाई में  तेल डालकर गर्म कीजिए। अब उसमें पतला लंबा कटा प्याज डालकर भून कर निकाल लें।

4.  अब एक नॉन स्टिक पैन में घी डालकर गरम कीजिए। अब उसमें काजू,किसमिस बादाम डालकर भुनकर निकाल लीजिए। अब उसी पैन में इलायची,लवंग,तेजपत्ता, डालकर भूनें। अब बारीक कटा हुआ प्याज और अदरक लहसुन का पेस्ट डालकर भूनें। अब पुदीना पेस्ट, धनिया पत्ता पेस्ट, बिरयानी मसाला, नमक, आलू, गाजर,बीजं, फूलगोभी के पीस डालकर मिलाएं। क्रीम बचा हुआ दूध डालकर पकाएं। सब्जी पकने के बाद गैस बन्द कर लीजिए। अब सब्जी को ठंडा होने दीजिए। दही को अच्छी तरह फेट लीजिए। अब सब्जी मिश्रण में दही डालकर अच्छी तरह मिला दीजिए। अब इस मिश्रण को दो भागों में बांट कर अलग रख लीजिए। 

5.  अब एक बड़ा और भारी तले का बर्तन लीजिए। अब उसमें घी या तेल डालें अब थोड़ा भुना हुआ प्याज डालें उसके ऊपर पका हुआ सब्जी का एक लेयर डालें। अब उसके ऊपर एक भाग पका हुआ चावल डालें।उसके बाद फिर से प्याज, सब्जी, चावल डालें।आखिर में बचा हुआ प्याज, काजू, बादाम,किसमिस, हरा धनिया डालकर ढ़ककर किनारों में गुथा हुआ आटा लगा कर 30 मिनट के लिए दम कीजिये।अब सब्जी बिरयानी बनकर तैयार हो गया है।

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