How to make biryani?
● {Content, for 4 people.}
1. 1 cup biryani rice.
2. 8-10 pieces of cauliflower.
3. 1/2 cup green peas peeled.
4. 1/2 carrot chopped lengthwise.
5. 1/2 cup bean chopped into medium sized pieces.
6. 5 small cardamom.
7. 1 inch piece of cinnamon.
8. 10 piece clove
9. 1/4 teaspoon Black cumin.
10. 4 bay leaves.
11. Some threads of saffron soaked in 3 tablespoons milk.
12. 3 onions finely chopped
13. 2 tablespoons ginger garlic paste.
14. 3/4 cup curd whipped.
15. 1 teaspoon yellow, red chili.
16. 1 teaspoon garam masala.
17. 1 teaspoon coriander powder.
18. 1 cup grated tomato (puree).
19. 4 tablespoons ghee or oil.
20. 2 tablespoons mint leaves.
21. 2 tablespoons finely chopped coriander leaves.
22. Salt as per taste.
(recipe)
1. Dry the water thoroughly by cutting and washing vegetables.
2. Wash and soak the rice for 1 hour.
3. After soaking, add four cups of water, a teaspoon of salt, three small cardamoms, half a piece of cinnamon, two clove and cook until one of the seeds remain. And after cooking, remove the remaining water.
4. Heat 3 tablespoons of ghee and add the remaining cardamom, clove, Back cumin , bay leaf and cinnamon.
5. Add onion and fry till it becomes golden, then add ginger garlic paste and fry for two more minutes.
6. Add chopped vegetables and cook for a while. Now save half the garam masala and mix all the other spices. Cover and cook for 5 minutes.
7. Add tomato puree and cook till it dries.
8. Mix the beaten yogurt and cook for 2 minutes.
9. Put a spoonful of ghee in a full pan or fennel, then spread a layer of half of the cooked rice. Then spread all the cooked vegetables on it. Then spread the remaining rice.
10. Sprinkle the remaining half garam masala and the milk with soaked saffron. Add half the chopped coriander and mint and close the pot and cook for 5 minutes.
11. After 5 minutes, open the vessel and check if the rice has cooked completely or not. Turn off the gas. If not cooked, cook a little more.
12. Garnish with the remaining coriander and mint and serve with hot vegetable biryani onion and raita. Vegetable biryani is ready.
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●{सामग्री, 4 लोगों के लिए।}
1. 1 कप बिरयानी चावल।
2. 8-10 टुकड़े फूलगोभी ।
3. 1/2 कप हरे मटर छिले हुए ।
4. 1/2 गाजर लम्बे कटे हुए।
5. 1/2 कप बीन मध्यम आकार के टुकड़े में कटे हुए।
6. 5 छोटी इलायची ।
7. 1 इन्च का टुकड़ा दालचिनी ।
8. 10 पीस लवंग
9. 1/4 चम्मच शाहजीरा ।
10. 4 तेजपत्ता ।
11. केसर के कुछ धागे 3 चम्मच दूध में भिगोयें हुए।
12. 3 प्याज बारीक कटे हुए ।
13. 2 बड़े चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट ।
14. 3/4 कप दही फेटा हुआ ।
15. 1 चम्मच पीली, लाल मिर्च ।
16. 1 चम्मच गरम मसाला ।
17. 1 चम्मच धनियां पाउडर ।
18. 1 कप घिसा हुआ टमाटर (पीयूरी) ।
19. 4 चम्मच घी या तेल ।
20. 2 बड़े चम्मच पोदीना पत्ती ।
21. 2 बड़े चम्मच बारीक कटा हुआ धनियां पत्ती।
22. नमक स्वादानुसार ।
(बनाने की विधि)
1. सब्जियां काटकर और धोकर पानी अच्छी प्रकार से सुखा लें।
2. चावल को धोकर 1 घंटे के लिए भिगो दें।
3. भिगोने के बाद उसमें चार कप पानी, एक छोटा चम्मच नमक, तीन छोटी इलायची, आधा टुकड़ा दालचीनी, दो लवंग डालकर एक कनकी रह जाने तक पका लें। और पकने के बाद बचा हुआ पानी निकाल दें।
4. 3 चम्मच घी गर्म करके उसमें बची हुई इलायची,लवंग, शाहजीरा, तेजपत्ता और दालचीनी डाल दें।
5. प्याज डालकर सुनहरा होने तक भूनें, फिर अदरक लहसुन का पेस्ट डाल कर दो मिनट और भूनें।
6. कटी हुई सब्जियों को इसमें डालकर कुछ देर तक पकाएं। अब आधा गरम मसाला बचाकर बाकी सारे मसाले मिला दें। और ढ़ककर 5 मिनट तक पकाएं।
7. टमाटर प्यूरी मिलाकर के सूखने तक पकाएं।
8. फेटा हुआ दही मिलाकर 2 मिनट और पकाएं।
9. एक भरी पेंदे के भगौने या पतीले में एक चम्मच घी डालें फिर पके हुए चावल से आधे की एक परत बिछाएं। फिर उसके ऊपर पकी हुई सारी सब्जियां बिछा दें। फिर बाकी बचे हुए चावल भी बिछा दें।
10. बचा हुआ आधा गरम मसाला और भीगी हुई केसर वाला दुध छिड़क दें। आधा कटा हुआ धनियां और पोदीना डालकर बर्तन को बन्द करके 5 मिनट तक पकाएं।
11. 5 मिनट के बाद बर्तन खोल कर चेक करें कि चावल पूरी तरह से पक गया है या नहीं अगर पक गया है तो। गैस बंद कर दें। अगर नहीं पका हैं तो थोड़ा और पका लें।
12. बचे हुए धनिया और पुदीना से सजाकर गरमागरम वेजिटेबल बिरयानी प्याज के और रायते के साथ परोसें।
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